سس تارتار؛ فواید، عوارض احتمالی و روش تهیه


سس تارتار یکی از سس های استاندارد هنگام سرو غذاهای دریایی در رستوران ها است. هر آنچه که می خواهید در مورد سس تارتار و طرز تهیه آن بدانید را در این مقاله خواهید خواند.

سس تارتار چیست؟


تارتار چاشنی خوشمزه ای است که بسته به مواد به کار رفته در آن طعم های متفاوتی دارد. این سس اغلب بافت غلیظ و خامه ای و طعمی تند دارد.

این سس معمولا با غذاهای دریایی مانند ماهی و صدف یا سیب زمینی سرخ کرده سرو می شود. این سس را می توانید با انواع سالاد و ساندویچ، میگو پف کرده و مرغ آماده استفاده کنید.

روش های مختلفی برای تهیه سس تارتار وجود دارد اما مواد اصلی آن سس مایونز، ترشی، لیموترش، شوید یا ترخون است. برخی از سس های تارتار حاوی موادی مانند روغن زیتون، سرکه سیب، جعفری، پیاز و موسیر هستند.

ارزش غذایی سس تارتار

سس تارتار بسیار کم کالری است اما حاوی چندین ریز مغذی از جمله ویتامین K و سدیم است. ارزش غذایی 2 قاشق غذاخوری (30 گرم) سس در این جدول ثبت شده است:

کالری 63
پروتئین 0.3 گرم
ضخیم 5 گرم
کربوهیدرات 4 گرم
سدیم 9 درصد نیاز روزانه
ویتامین E 3 درصد از نیاز روزانه
ویتامین K 13 درصد از نیاز روزانه
منگنز 1% از نیاز روزانه
نان شکری 1.2 گرم

فواید سس تارتار

از آنجایی که این سس جزء مهمی از رژیم غذایی افراد محسوب نمی شود، نمی تواند تاثیر خاصی بر سلامت افراد داشته باشد. با این حال، در زیر به برخی از فواید این سس پرداخته ایم.

1. سلامت استخوان و جلوگیری از خونریزی

ویتامین K یک ویتامین محلول در چربی است که همراه با چربی های غذایی به راحتی توسط بدن جذب می شود. این عنصر کمیاب نقش مهمی در لخته شدن خون و سلامت استخوان دارد. کمبود ویتامین K در بزرگسالان نادر است، اما در صورت کمبود، خطر خونریزی شدید افزایش می یابد.

ویتامین K همچنین برای استحکام استخوان ها مورد نیاز است و کمبود آن شما را در معرض خطر ابتلا به پوکی استخوان قرار می دهد. با مصرف سس تارتار حاوی ویتامین K می توانید بخشی از نیاز روزانه خود به این ویتامین را تامین کنید.

2. سلامت قلب و عروق

طبق تحقیقات، کمبود ویتامین K منجر به سفت شدن و باریک شدن عروق خونی و افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی می شود.

3. چاشنی غذاهای دریایی

سس تارتار و غذاهای دریایی

محققان دریافته اند که اکثر مردم علاقه ای به خوردن غذاهای دریایی ندارند و معمولا کمتر از مقدار توصیه شده این غذاها را مصرف می کنند. افزودن سس تارتار به غذاهای دریایی باعث خوش طعم شدن آن ها می شود و علاقه افراد را به مصرف این نوع غذاها افزایش می دهد.

اثرات جانبی

1. افزایش احتمالی فشار خون

سس تارتار حاوی مقدار زیادی سدیم است. (طبق مطالعات، تنها در 2 قاشق غذاخوری (30 گرم) از این سس، حدود 200 میلی گرم سدیم وجود دارد.) رژیم غذایی سرشار از سدیم، فشار خون و خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش می دهد.

2. تداخل با داروهای رقیق کننده خون

به دلیل محتوای بالای ویتامین K، سس تارتار ممکن است با اثرات داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین تداخل داشته باشد. بنابراین، اگر از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنید، در استفاده از این سس احتیاط کنید.

3. واکنش های آلرژیک

در تهیه این سس از سس مایونز استفاده می شود که حاوی تخم مرغ است. اگر به تخم مرغ حساسیت دارید، این سس برای شما مناسب نیست. برخی از علائم آلرژی به تخم مرغ عبارتند از استفراغ، معده درد، سوء هاضمه، اسهال، خس خس سینه و تورم لب ها یا زبان.

البته ممکن است برخی افراد به مواد دیگر سس مانند خردل یا شوید حساسیت داشته باشند. همچنین اگر به مرکبات حساسیت دارید، آهک موجود در سس تارتار باعث ایجاد واکنش های آلرژیک در شما می شود.

همچنین از آنجایی که این سس حاوی تخم مرغ است، برای گیاهخواران مناسب نیست.

انواع سس تارتار

اگرچه تنوع این سس زیاد نیست، اما صدها برند مختلف این سس را با مواد اولیه متفاوت درست می کنند. به عنوان مثال، برخی از این محصولات ممکن است حاوی عصاره ذرت با فروکتوز بالا، شکر اضافه شده، نمک اضافه شده، روغن سویا، سرکه، زرده تخم مرغ و نشاسته ذرت باشند.

نگهداری سس تارتار

بعد از اینکه قوطی سس تارتار را باز کردید، باید آن را در یخچال بگذارید. این سس مانند سس مایونز در یخچال تا 2 ماه تازه می ماند. سس های تارتار موجود در بازار بین 3 تا 6 ماه قبل از باز شدن ماندگاری دارند. اما برای نگهداری این سس بهتر است دستورالعمل سازنده را رعایت کنید. همچنین به یاد داشته باشید که سس تارتار را نمی توان در فریزر نگهداری کرد.

این سس در تمام فصول سال در فروشگاه های مواد غذایی به فروش می رسد. قیمت سس تارتار بسته به مواد به کار رفته در آن و برند آن متفاوت است.

طرز تهیه سس تارتار

تهیه سس تارتار چندان پیچیده نیست و می توانید آن را در خانه با مواد مورد علاقه خود درست کنید. پایه اصلی این سس مایونز است و اگر می خواهید سس تارتار رستورانی درست کنید باید از سس مایونز استفاده کنید. البته به جای سس مایونز می توانید از ماست یونانی ساده که سرشار از پروتئین، کلسیم و پتاسیم است استفاده کنید. برخی از گیاهخوارانی که به این نوع سس علاقه دارند از سس مایونز گیاهی برای تهیه آن استفاده می کنند. در ادامه طرز تهیه سس تارتار را توضیح می دهیم.

زمان آماده سازی: 10 دقیقه
اندازه ی: 3 تا 4 فنجان
کالری: 64

عناصر

  • نصف فنجان سس مایونز (بهتر است از سس مایونز خانگی استفاده کنید)؛
  • 3 قاشق غذاخوری شاخه های رازیانه، خرد شده؛
  • 1 قاشق غذاخوری آب لیموترش تازه؛
  • 1 قاشق غذاخوری رازیانه تازه یا 1 قاشق چایخوری رازیانه خشک (ریز خرد شده)؛
  • نصف یا 1 قاشق چایخوری سس Worcestershire (نوعی سس که برای طعم دادن به سایر سس ها و غذاها استفاده می شود).
  • نصف قاشق چایخوری خردل (اختیاری)؛
  • نمک و فلفل به میزان لازم.

نحوه تهیه آن

  1. سس مایونز، خیارشور، آب لیموترش، شوید، سس ورسترشایر و خردل را در یک کاسه کوچک بریزید و مخلوط کنید تا کرمی و یکدست شود.
  2. مخلوط را با نمک و فلفل مزه دار کنید. برای طعم بهتر سس روی ظرف را بپوشانید و سس را حداقل نیم ساعت در یخچال بگذارید.
  3. سس آماده را در ظرف دربسته بریزید و در یخچال نگهداری کنید. این سس خانگی تا 1 هفته قابل استفاده است.

آخرین کلمه

سس تارتار اگرچه فواید زیادی برای سلامتی ندارد، اما در طعم دهی به غذا موثر است و می توانید غذاهای مقوی که طعم آنها را دوست ندارید با این نوع سس مزه دار کنید. اگر تجربه درست کردن این سس را دارید یا از آن به شکل خاصی استفاده می کنید خوشحال می شویم در مورد آن بنویسید.


چگونه در مورد یک فروشگاه - مجموعه بهداشت و زیبایی

راه حل هایی برای زیبا و سالم ماندن


توجه! این مقاله صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن نیاز به مشاوره پزشک یا متخصص می باشد. اطلاعات بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید