وبا؛ از علائم تا روش های پیشگیری و درمان


وبا یک بیماری باکتریایی است که معمولاً از طریق آب آلوده منتقل می شود. وبا باعث اسهال شدید و کم آبی بدن می شود و در صورت عدم درمان حتی می تواند کشنده باشد. خطر اپیدمی وبا زمانی بیشتر است که فقر، جنگ یا بلایای طبیعی مردم را مجبور به زندگی بدون بهداشت کافی کند. در این مقاله در مورد علائم، علل، عوامل اصلی، عوارض و راه های پیشگیری از وبا صحبت می کنیم. با ما بمان.

علائم وبا چیست؟

اکثر افرادی که در معرض باکتری وبا (Vibrio cholerae) قرار دارند، بیمار نمی شوند و نمی دانند که آلوده هستند. افرادی که حامل باکتری وبا هستند آن را به مدت 7 تا 14 روز در مدفوع خود دفع می کنند و می توانند دیگران را از طریق آب آلوده آلوده کنند. اکثر افراد مبتلا به وبا اسهال خفیف یا متوسط ​​دارند که تشخیص آن از اسهال ناشی از سایر بیماری ها اغلب دشوار است. برخی از افراد چند روز پس از آلوده شدن، علائم شدیدتر وبا را دارند.

1. اسهال

اسهال ناشی از وبا به طور ناگهانی شروع می شود. این نوع اسهال می تواند باعث از دست دادن سریع آب از بدن (حدود 1 لیتر در ساعت) شده و شرایط خطرناکی را ایجاد کند. اسهال ناشی از وبا معمولا شیری رنگ است و شبیه آبی است که برنج را در آن شسته اند.

2. کم آبی بدن

کم آبی بدن می تواند در عرض چند ساعت پس از شروع علائم وبا رخ دهد و می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. کاهش 10 درصد وزن بدن یا بیشتر نشان دهنده کم آبی شدید بدن است.

علائم کم آبی ناشی از وبا عبارتند از:

کم آبی می تواند باعث از دست رفتن سریع مواد معدنی در خون شود که تعادل مایعات را در بدن شما حفظ می کند. به این وضعیت عدم تعادل الکترولیت گفته می شود که می تواند علائم جدی مانند:

  • گرفتگی عضلات: این علامت به دلیل از دست دادن سریع املاح مانند سدیم، کلرید و پتاسیم ایجاد می شود.
  • شوکه شدن: یکی از جدی ترین عوارض جانبی کم آبی بدن است و این زمانی اتفاق می افتد که حجم کم خون باعث کاهش فشار خون و کاهش میزان اکسیژن در بدن می شود. اگر بیمار درمان نشود، شوک هیپوولمیک شدید می تواند در عرض چند دقیقه منجر به مرگ شود.

3. حالت تهوع و استفراغ

استفراغ بیشتر در مراحل اولیه وبا رخ می دهد و می تواند ساعت ها ادامه یابد.

علل وبا

علل وبا

این ویروس باعث ایجاد وبا نمی شود، اما باکتری Vibrio cholerae باعث عفونت وبا می شود. اثرات مرگبار وبا ناشی از سم تولید شده توسط این باکتری در روده کوچک است. وجود این سم در بدن منجر به اسهال و از دست دادن سریع مایعات و مواد محلول (الکترولیت ها) می شود. باکتری وبا ممکن است کسی را که در معرض تماس قرار گرفته است بیمار نکند، اما دفع باکتری از طریق مدفوع آنها می تواند غذا و آب را آلوده کند.

یکی از راه های اصلی انتقال وبا از طریق آب آلوده است. در عین حال، باکتری ویبریو وبا را می توان در این مکان ها یافت:

  • آب سطحی یا آب چاه: چاه‌های عمومی آلوده مهم‌ترین مسیر انتقال وبا در مقیاس بزرگ هستند. افرادی که در مکان های شلوغ و بدون شرایط بهداشتی مناسب زندگی می کنند بیش از دیگران در معرض خطر هستند.
  • غذای دریایی: خوردن غذاهای دریایی خام یا نیم پز، به ویژه صدف، شما را در معرض باکتری وبا قرار می دهد. بیشتر موارد اخیر وبا در ایالات متحده به مصرف غذاهای دریایی خلیج مکزیک نسبت داده شده است.
  • میوه ها و سبزیجات خام: میوه ها و سبزیجات خام منبع عفونت وبا در مناطق بومی وبا هستند. در کشورهای در حال توسعه، کود بدون کمپوست یا آبیاری با فاضلاب خام می تواند محصولات را آلوده کند.
  • غلات: در مناطق مستعد وبا، غلاتی مانند برنج و ارزن که پس از پختن آلوده شده و برای چند ساعت در دمای اتاق نگهداری می شوند، می توانند باکتری وبا را گسترش دهند.

عوامل اصلی بیماری وبا

همه افراد مستعد ابتلا به وبا هستند، به جز نوزادانی که توسط مادری که قبلاً مبتلا به وبا بوده، از شیر مادر تغذیه می کنند. با این حال، برخی از عوامل می توانند شما را در برابر این بیماری آسیب پذیرتر کنند یا احتمال بروز علائم شدید را افزایش دهند، از جمله:

  • شرایط بد سلامتی: باکتری وبا در شرایطی که بهداشت به خوبی رعایت نمی شود و تامین آب سالم مشکل است، بیشتر رشد می کند. چنین شرایطی معمولاً در کمپ های پناهندگان، کشورهای فقیر و مناطقی که تحت تأثیر قحطی، جنگ یا بلایای طبیعی قرار گرفته اند، رایج است.
  • کاهش اسید معده: باکتری وبا نمی تواند در محیط اسیدی زنده بماند و اسید معده به عنوان یک سد محافظ در برابر عفونت عمل می کند. افرادی که سطح اسید معده پایینی دارند، مانند کودکان، افراد مسن، و کسانی که از آنتی اسیدها، مسدودکننده های H2 یا مهارکننده های پمپ پروتون (PPIs) استفاده می کنند، فاقد این سد محافظ هستند، بنابراین بیشتر در معرض خطر ابتلا به وبا هستند.
  • نزدیکی به فرد مبتلا: اگر با فردی که مبتلا به وبا است زندگی می کنید، در خطر ابتلا به آن هستید.
  • گروه خونی O: به دلایلی که هنوز به طور کامل شناخته نشده است، احتمال ابتلا به وبا در افراد دارای گروه خونی O دو برابر بیشتر از دیگران است.
  • مصرف صدف خام یا نیم پز: اگرچه کشورهای صنعتی دیگر شیوع گسترده وبا را تجربه نمی کنند، اما خوردن صدف های صید شده در آب های آلوده به این باکتری، خطر ابتلا به این بیماری را تا حد زیادی افزایش می دهد.

عوارض وبا

وبا یک بیماری است که می تواند به سرعت کشنده شود. در شدیدترین موارد، از دست دادن سریع مقادیر زیادی از مایعات و الکترولیت های بدن می تواند در عرض چند ساعت منجر به مرگ شود. در موارد خفیف تر، در صورت عدم درمان، افراد ممکن است در عرض چند ساعت تا چند روز پس از اولین علائم وبا بر اثر کم آبی و شوک جان خود را از دست بدهند.

اگرچه شوک و کم آبی شدید بدترین عوارض وبا هستند، مشکلات دیگری نیز ممکن است رخ دهد، مانند:

  • قند خون پایین (هیپوگلیسمی): کودکان در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری هستند که می تواند باعث تشنج، از دست دادن هوشیاری و حتی مرگ شود.
  • کمبود پتاسیم: افراد مبتلا به وبا مقادیر زیادی مواد معدنی از جمله پتاسیم را از طریق مدفوع از دست می دهند. کمبود شدید پتاسیم در عملکرد قلب و اعصاب اختلال ایجاد می کند و تهدید کننده زندگی است.
  • نارسایی کلیه: کلیه های ما مسئول تصفیه مواد زائد بدن هستند. هنگامی که کلیه ها از کار می افتند، مایعات اضافی، برخی الکترولیت ها و مواد زائد در بدن جمع می شوند که یک وضعیت خطرناک و تهدید کننده زندگی است. نارسایی کلیه در افراد مبتلا به وبا معمولاً با شوک همراه است.

پیشگیری از وبا

اگر به مناطقی سفر می کنید که افراد مبتلا به وبا در آنجا هستند، رعایت این اقدامات احتیاطی خطر ابتلا به این بیماری را تا حد زیادی کاهش می دهد:

  • پس از استفاده از سرویس بهداشتی و قبل از دست زدن به غذا، دستان خود را به مدت 15 ثانیه با آب و صابون بشویید. اگر آب و صابون ندارید، از ضدعفونی کننده دست بر پایه الکل استفاده کنید.
  • فقط آب تمیز بنوشید. آب سالم یعنی آب معدنی یا آبی که خودتان آن را جوشانده یا ضدعفونی کرده اید. حتی برای مسواک زدن از آب معدنی استفاده کنید.
  • نوشیدنی های گرم، مانند نوشیدنی های کنسرو شده، به طور کلی بی خطر هستند. یخ را به نوشیدنی خود اضافه نکنید مگر اینکه خودتان آن را با آب خالص درست کرده باشید.
  • غذاهای کاملا پخته و گرم مصرف کنید و در صورت امکان از خرید مواد غذایی از دست فروشان خیابانی خودداری کنید. اگر قصد دارید از یک فروشنده خیابانی غذا تهیه کنید، مطمئن شوید که غذا جلوی شما آماده شده و گرم سرو می شود.
  • از خوردن سوشی، ماهی خام یا نیم پز و سایر غذاهای دریایی خودداری کنید.
  • میوه ها و سبزیجاتی را که می توانید خودتان پوست بگیرید مانند موز، پرتقال و آووکادو بخورید. از خوردن سالاد و میوه هایی مانند انگور و انواع توت هایی که پوست آنها جدا نمی شود خودداری کنید.

درمان وبا

این بیماری نیاز به درمان فوری دارد زیرا می تواند در عرض چند ساعت باعث مرگ شود. در زیر راه های درمان این بیماری را توضیح خواهیم داد.

1. بازیافت آب

هدف از آبرسانی مجدد، جایگزینی مایعات و الکترولیت های از دست رفته با استفاده از یک محلول آبرسانی ساده است. برای تهیه این محلول، نمک های آبرسانی خوراکی (ORS) را با آب جوشیده یا آب معدنی ترکیب می کنند. بدون آبرسانی مجدد، تقریبا نیمی از بیماران وبا می میرند. در صورت درمان، مرگ و میر به کمتر از 1 درصد کاهش می یابد.

2. مایعات داخل وریدی (تزریق سرم)

اکثر افراد مبتلا به وبا تنها با هیدراتاسیون خوراکی بهبود می یابند، اما افرادی که به شدت کم آب هستند ممکن است به مایعات داخل وریدی نیز نیاز داشته باشند.

3. آنتی بیوتیک ها

اگرچه مصرف آنتی بیوتیک ها جزء ضروری درمان وبا نیست، اما برخی از آنتی بیوتیک ها می توانند مدت اسهال ناشی از وبا را کاهش داده و کوتاه کنند.

4. مکمل های روی

طبق تحقیقات، روی می تواند اسهال را در کودکان مبتلا به وبا کاهش داده و مدت آن را کوتاه کند.

واکسن وبا

واکسن وبا

در حال حاضر 3 واکسن خوراکی وبا (OCVs) مورد تایید سازمان بهداشت جهانی وجود دارد:

  • دوکورال;
  • شانچول;
  • Euvichol-Plus.

Dukoral با یک محلول بافر تجویز می شود که برای بزرگسالان به 150 میلی لیتر آب تمیز نیاز دارد. تمام افراد بالای 2 سال می توانند از این واکسن استفاده کنند. بین هر دوز باید حداقل 7 روز و حداکثر 6 هفته فاصله باشد. کودکان 2 تا 5 ساله به نوبت سوم نیاز دارند. Dukoral عمدتا برای مسافران استفاده می شود. دو دوز دوکورال به مدت 2 سال در برابر وبا محافظت می کند.

Shanchol و Euvichol-Plus فرمول یکسانی دارند و توسط دو شرکت مختلف تولید می شوند. این 2 واکسن نیازی به محلول بافر ندارند و همه افراد بالای 1 سال می توانند از آن استفاده کنند. بین دوزهای این دو واکسن باید حداقل دو هفته فاصله باشد. دو دوز Shanchol و Euvichol-Plus از افراد در برابر وبا حداقل به مدت 3 سال محافظت می کند.

وبا در ایران

وبا در بسیاری از کشورهای همسایه ما در حال شیوع است که مشکل نگران کننده ای است. به گزارش ایرنا، از ابتدای سال جاری تاکنون 63 مورد ابتلا به وبا در 4 استان کردستان، کرمانشاه، آذربایجان غربی و بوشهر شناسایی شده که 95 درصد موارد مربوط به 2 استان کردستان و کرمانشاه گزارش شده است.

آخرین کلمه

با توجه به گزارش هموطنان مبتلا به وبا، رعایت نکات بهداشتی بیش از پیش برای مصون ماندن از این بیماری ضروری است. اگر توصیه های ایمنی حتی در مناطقی که خطر ابتلا به این بیماری وجود دارد رعایت شود، احتمال عفونت کاهش می یابد. اگر بعد از سفر به منطقه ای مبتلا به وبا فعال دچار اسهال شدید، به پزشک مراجعه کنید.


چگونه در مورد یک فروشگاه - مجموعه ای از ارتباطات موثر

گامی برای تسلط بر مهارت های ارتباطی شما


توجه! این مقاله صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن نیاز به مشاوره پزشک یا متخصص می باشد. اطلاعات بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید